İbrahim Düsuki’den Öğütler
Bir kimse bütün insanları sevmedikçe, onlara karşı şefkatli davranmadıkça ve onların ayıplarını örtmedikçe kamil bir insan olamaz. (s. 12)
Sen bir kimseden yüz çevirirsen o da senden yüz çevirir. Eğer Allah'tan yüz çevirirsen, Allah da senden yüz çevirir. (s. 15)
Her kim bu yolda insanların sözlerini ezberlemek ve hakikatleri toplamakla meşgul olursa, boşuna zaman harcıyor demektir. Çünkü o, bu sözleri bitirip de ne zaman ebedi âlem için hazırlık yapacaktır? (s. 17)
Haram yemek amelin Allah'a yükselmesine mani olur, dini zayıflatır. Haram söz de dini ifsat eder. Günah kirlerine bürünmüş olanlarla oturup kalkmak, baş ve gönül gözünü kör eder. (s. 19)
İnsanların size uymasını istiyorsanız hiçbir işte aşırılığa gitmeyin. (s. 20)
İlmin bütünü şu iki cümlede toplanmıştır:
1. Nasıl kulluk yapılacağını öğrenmek,
2. Sonra da kulluğa devam etmek.
Bunları yapan kimse hem şeriatı, hem de hakikatı bulmuş olur. Bu sözlerde alimleri görmezlikten gelmek söz konusu değildir. Ancak şu bir hakikattir ki, ilim, amelin oğludur. Yani ilim amel içindir. Bu sözümüzü Yüce Allah'ın "Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyunuz" (Müzzemmil, 73/20) emrine binaen söylüyoruz. (s. 22)
Kul masivayı terk edince lisanı açılır. Buna rağmen gerek zahiri, gerekse batıni amelleri yapmaktan geri durmaz. Bu halin sonunda Allah dostu öyle bir mertebeye yükselir ki, orada hiçbir hareket ve kelam yoktur, ondan ancak bir fısıltı duyulabilir. Bu hal hissin dışında bir olaydır. İşte burada Allah dostu safanın safasına, vefanın vefasına erer, sonra da ihlas için ihlası seçer. Daha sonra Allah'a öyle yaklaşır ki, O'nunla birlikte olur. Ancak. O'nunla birlikte olmanın da adabı vardır. Bunu da yalnız arifler bilir. (s. 23-24)
Kim seher vakitlerinde kalkar ve istiğfara devam ederse, Allah ona bütün nur pencerelerini açar, yakınlık (kurbiyet) aleminden kendisine manevi lezzetler tattırır, kalbinde mana alemine ait güneşler ve aylar doğar.
Ey gönlümün yavrusu! Sana söylediklerimi yap ki, kurtulanlardan olasın. (s. 28)
Bir kimse bütün mahlukatın eziyetine katlanıp Allah'ın kulu olan herkese ikram etmedikçe, Allah dostu olamaz. O, kendisine eziyet edene eziyetle mukabele etmez, kendisini ilgilendirmeyen bir söz söylemez, bir insanın başına gelen musibete sevinmez, kimsenin gıybetini yapmaz, harama yaklaşmaz, şüpheli şeylerden kaçınır, bir belâya uğrarsa sabreder, intikama gücü yettiği halde bağışlar. Onun gözleri harama kapalıdır. Yeryüzünü maddi varlığı, gökyüzünü de manevi varlığı ile imar eder.
Bu yol öfkeyi yenme, tasadduk, din kardeşini kendine tercih etme (isar), af, müsamaha, aleyhinde konuşana tahammül yoludur. (s. 51)
***
Dipçe: İbrahim Düsuki mutasavvıflar tarafından dört büyük kutuptan biri kabul edilir. İmam Şarani tarafından kaleme alınan bu hacmi küçük etkisi büyük eser İbrahim Düsuki’nin kalbe işleyen öğütlerini ihtiva etmektedir.
İbrahim Düsuki’den Öğütler
İmam Şarani
Mütercim: M. Erdoğan Baş
Erkam Yayınları
Yorumlar